Квартира чи будинок можуть бути дуже схожими зі своїм власником. На основі такого підходу і організована система «розумний дім» – це злагоджений робочий процес, у якому весь функціонал працює у зв'язку між собою. Даний вид житла безпечний, у ньому не можуть згоріти дроти при попаданні води з ванни, що перелилася через борти, тут не може тріснути труба, що отримує негативний вплив перепаду температурного режиму, тут немає проблем з перебоями електрики.

Все можливе для розумного будинку – узгодження систем, що забезпечують нормальні умови життя, повний контроль будинку, можливість спостереження за житлом через інтернет, планування завдань будинку, які виконуються у певний час, у певну погоду чи під настрій власника.

Що ж таке розумний дім?

Це комбінація структур, що поєднують усі комунікаційні можливості будинку в єдине ціле, кероване системою, налаштованим під будь-яким вимогам власника. Налаштувати можна все: світлові пристрої, опалення, захисну сигналізацію, водопровід. Можна задати певний час увімкнення світла в тій чи іншій кімнаті. Якщо господар виїжджає надовго, можна вимкнути систему опалення та включити її дистанційно, заздалегідь, дозволяючи будинку прогрітися.

Найголовніші компоненти розумного будинку

Ця система може керувати всіма процесами в квартирі, дачі, офісі завдяки датчикам і пристроям. Виконавчі пристрої приймають завдання від датчиків та проводять контроль над усіма службами та комунікаціями, роблячи дії за запланованими етапами. Отже, керовані системи розумного будинку:

  1. Система опалення приміщення.
  2. Вентиляційні системи, кондиціювання.
  3. Пожежна та охоронна система.
  4. Контроль доступу вдома.
  5. Система стеження за аварійними інцидентами (прорив труби, аварії на електропідстанції).
  6. Цілодобова система відеоспостереження у віддаленому та локальному режимі.
  7. Система керування освітленням.
  8. Керування звуком та відеоспостереженням у будинку.
  9. Система регулювання обігріву каналізації, сходів; захисту від перевантажень електроенергії, керування споживанням електроенергії.
  10.  Регулювання резервним харчуванням будинку; насосними станціями, каналізаційними системами та поливом території.
  11.  Регулювання воріт та шлагбаумів.
  12.  Система управління штор, жалюзі; моніторингу за всіма елементами розумного будинку віддалено.

Цей список можна продовжувати далі нескінченно. Замовивши розумний будинок, господаря буде звільнено від багатьох неприємних видів занять по господарству.